Luk
Luk je střelná zbraň. Skládá se z ramen, madla, butonu, a dalších věcí (Např. zaměřovač, stabilizátory...)
Luků existuje velké množství.
Liší se konstrukcí, použitými materiály i účelem, ke kterému jsou vhodné.
Máme luky Reflexní, holé, nebo také kladkové.
A)Reflexní
Výstřelová rychlost - cca 140 - 230 stop/1 s
Napínací síla luku – udává se v librách 1lb = 0,454 kg (průměrný počet liber je tak okolo 36 - 46 llb)
U reflexního luku jsou ramena vychýlena za svislou osou, což přináší přesnější vedení
luku ve výstřelové ose a větší přesnost střelby. Dnešní sportovní luk, který se nazývá „Standardní“ (je nekladkový). Také se používá
název “Olympijský”, protože se s tímto typem luku střílí na současných olympijských hrách.
B)Holý
Holý luk dnes s dřevěným či plastovým středem jsou vhodné pro nácvik lkostřelby začátečníky i pro hobby střelbu doma na zahradě. Luky jsou vybaveny tětivou, zakládkou šípu a lůžkem šípu na tětivě.
Při výběru luku se musíme řídit tělesnými parametry a parametry luku. Zde je příklad:
62-64" délka luku - nátah do 25"
66" délka luku - nátah do 28"
68" délka luku - nátah do 30"
70" délka luku - nátah nad 30"
Podle nátahové síly orientačně:
18-20# - děti do 13 let
22-26# - ženy a mládež
26-32# - pro muže či fyzicky zdatné jedince
Luk holý se od luku reflexního příliš neliší. Rozdíl mezi nimi je pouze v tom, že luk reflexní má věci, které holý nemá (např. Stabilizátory, zaměřovač atd...)
C)Kladkový
Výstřelová rychlost – 220 – 350 stop/1 s
Pro mnohé je kladkový luk ,jeho konstrukce a používání novinkou. Konstruktéři používají
sdružené kladky excentricky uchycené. Za tětivu natahuji luk, roztáčím větší kladku a zároveň
se na menší kladku navíjejí pomocná lana. Při pohybu kladky kolem osy dochází k vychýlení kladky
a ta se začne chovat jako
zvratná páka. Velmi stará
znalost kladkového soustrojí
a využití ještě starší zvratné
páky dělají divy. Poměr obvodu kladky tětivys poměrem kladky pomocného
lana a délkou lan a tětivy
nám dávají výslednou účinnost
kladek.
Zdroj:Volně stažitelná kniha Stanislava Vidíma
|